apr
14
2017

The Passion

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Donderdagavond was Leeuwarden, mijn stad, het decor van The Passion. Voor de zevende keer werd dit televisiespektakel opgevoerd. De show zat goed in elkaar. Vandaag wordt natuurlijk uitgebreid nagekaart over The Passion – en ik doe er met alle liefde aan mee.
Eerst maar even de feiten, cijfers en statistieken. The Passion werd voor de zevende keer opgevoerd, met voor de zevende keer een andere stad als ambiance. Met ook een zevende totaal verschillende cast. Hoewel – Syb van der Ploeg, die in 2011 in Gouda de eerste Jezus speelde, had in Leeuwarden een zeer kleine figurantenrol.
Ongeveer 16.000 mensen waren in Leeuwarden aanwezig, vierduizend minder dan was verwacht. Het Oldehoofsterkerkhof, waar een scherm bij de scheve toren was geplaatst, was dus een leeg veld. Via de televisie keken 3.075.000 kijkers naar het lijdensverhaal van Jezus. De figuranten werden gespeeld door Giel Beelen (voorbijganger 3), Melody Klaver (overspelige vrouw), Piet Paulusma (visverkoper) en Yuri van Gelder als Barabbas. De discipelen werden gevormd door onder meer Hugo Metsers III, Liza Sips, Gaby Blaaser en Stefan Stasse.
Dwight Dissels vertolkte Jezus, Maria werd uitgevoerd door Elske DeWall en Omri Tindal nam de rol van Petrus op zich. Kefah Allush is de verslaggever bij de processie. Johnny Kraaijkamp jr. is Pontius Pilatus, Roel van Velzen is als Judas te zien.
En Remco Veldhuis is de verteller, de evangelist van dienst. Geen gekke keuze, want de cabaretier en zanger tourde los van Richard Kemper met het avondvullende programma Lang verhaal kort. Een twee uur durende rondleiding ver van de gebaande paden, door een ‘gids’ die net zo twijfelt over de inhoud als “jij”. In de besprekingen van The Passion in Leeuwarden werd overigens de rol van Veldhuis bekritiseerd. Ik vond die woordspelingen en kwinkslagen niet hinderlijk of storend.
En dan de liedjes. Natuurlijk, in Leeuwarden moest ook zeker één Friestalig lied de revue passeren. Het werden twee Frieze songs: Wêr bisto van Twarres en In nije dei van De Kast. Verder was ook Zwart Wit weer op het programma, het duet tussen Pilatus en Jezus, met het refrein uit Zeg Me Dat Het Niet Zo Is erin verweven.
Het mooiste lied was misschien Kan Ik Iets Voor Je Doen? wel van De Dijk. Het nummer staat op het album Scherp De Zeis uit 2011, het eerste album na het onverwachte overlijden van Solomon Burke. Met deze Amerikaanse soulzanger en predikant namen de mannen van De Dijk het album Hold on tight op. Kan Ik Iets Voor Je Doen? Wel is een typische Huub van der Lubbe-tekst:

Is er iets wat ik doen kan
Wat je helpt in de pijn?
Wat iets voor je betekent
Wil ik graag voor je zijn

Kan ik iets voor je doen?
Misschien een lied een gedicht
Dat je wanhoop benoemt
En je last iets verlicht?

Zo is het.
Hoewel ik ook even heb moeten denken aan Daniël Lohues, toen verteller Veldhuis zei: “Als de liefde maar blijft winnen.” Het gelijknamige lied is terug te vinden op Allennig II. Maar dit werd dan weer niét opgevoerd door de cast van The Passion 2017. Misschien iets voor volgend jaar.
The Passion in Leeuwarden. Ik heb me prima vermaakt. Ut het noait wat weest / en ut sal noait wat wurde: maar dit hebben we dan wel weer mooi in de pocket.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.