mrt
29
2016

Theater: Dichtbij Pasen met Martin Brand en de Zandtovenaar

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het Paasweekend in Leeuwarden werd maandagavond op indrukwekkende wijze afgesloten. In de Leeuwarder Koepelkerk gaven Martin Brand en Gert ‘Zandtovenaar’ van der Vijver hun gezamenlijke optreden ‘Dichtbij Pasen’. Met elk hun eigen professie: Brand zong en verzorgde de praatjes tussen de nummers, Van der Vijver ‘schilderde’ letterlijk op de achtergrond de mooiste taferelen op zijn lichtbak.
Het verhaal dat Brand deed, doet denken aan de opzet van The Passion. Hij vertelde het lijdensverhaal van Jezus, afgewisseld met populaire Nederlandstalige songs. Zo hoorden we onder meer tweemaal De Dijk (Laat Het Vanavond Gebeuren en Ga In Mijn Schoenen Staan), Ruth Jacott (Leun Op Mij) en een flard van Trijntje Oosterhuis haar lied Ken Je Mij? – met daarbij een uitstekende rol voor het koor, waarbij een aantal zangers en zangeressen de leadvocals van nummers voor hun rekening mochten nemen.
Complimenten ook voor de begeleidingsband van Brand, die met gemak wisselde van instrument. Zo zorgde de drummer voor muziek uit de viool en bespeelde de bassist ook de cello en de blokfluit. Zonder moeite wisselden de muzikanten hun instrumenten met elkaar af.
Maar ere wie ere toekomt: het beste werk werd toch geleverd door de Zandtovenaar. Hij toverde werkelijk de mooiste plaatjes van zand op zijn lichtbak. Als toeschouwer ben je getuige van zijn creaties, die hij vertoond. Hoorbaar waren de reacties vanuit het publiek, als hij weer een afbeelding tevoorschijn toverde. Schitterend, haast oogverblindend.
Dichtbij Pasen van dit duo doet je bijna vergeten waar het werkelijk om gaat bij dit feest – bijna, want de boodschap blijft ‘onversneden’ overeind.

Gezien:
Wie: Martin Brand en Gert van der Vijver
Wat: Dichtbij Pasen met Martin Brand en de Zandtovenaar
Wanneer: Tweede Paasdag, 28 maart 2016
Waar: Koepeltheater (vml. Koepelkerk), Leeuwarden
Hoe lang: Ruim twee uur, inclusief pauze

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.