jan
04
2023

Tocht der Tochten

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Of er ooit nog een Elfstedentocht komt valt te bezien, maar feit blijft dat het woensdag precies 26 jaar geleden is dat de Tocht der Tochten voor het laatst werd georganiseerd. De kans dat er binnenkort een nieuwe editie kan worden gehouden is heel klein, want volgens Weeronline staan er voorlopig geen lange vorstperioden meer op het programma.
Het kwik stijgt deze week naar 8 tot 12 graden en ‘s nachts wordt het niet kouder dan een graad of 6. Ook in de tweede helft van januari komt het volgens Weeronline naar verwachting niet tot echt winterweer. De kans op een enkele keer vorst in de nachten neemt wel toe, maar kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar wordt het voorlopig niet.
De laatste keer dat er bijna weer een Elfstedentocht werd gehouden, was in januari 2012. Het kwam toen zelfs tot een officiële koudegolf in De Bilt, waarbij het overdag vijf dagen op rij moet vriezen met in drie nachten strenge vorst van ten minste 10 graden onder nul. Toch werd de Tocht der Tochten uiteindelijk niet verreden, omdat het ijs op het laatste moment door de ijsmeesters afgekeurd. Door de sneeuw op het ijs viel de kwaliteit en de groei van het ijs tegen. Bovendien kwam de dooi iets te vroeg en was het ijs niet dik genoeg om erop te schaatsen.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.