dec
11
2018

Toneeluitvoeringen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In de Drachtster schouwburg De Lawei zijn deze winter twee toneelvoorstellingen te zien, gebaseerd op literaire boeken. De eerste is de kerstmusical Skrûtsj. Dit is een speciale bewerking van het Charles Dickens’ boek A Christmas Carol (1843). Het verhaal is losjes gebaseerd op de geschiedenis van twee belangrijke skûtsje-bouwers in Drachten. Het hoofdpersoon krijgt in de nacht voor kerstmis bezoek van drie geesten die hem confronteren met zijn verleden, heden en toekomst. Alle teksten en liedteksten zijn volledig nieuw geschreven en worden uitgevoerd door jong en oud amateurtalent uit de omgeving, een échte Drachtster kerstmusical dus.
Het andere toneelstuk is Van de koele meren des doods, met onder andere Hanne Arendzen. Hedwig Marga de Fontayne, een jonge, gevoelige, intelligente vrouw uit een aristocratisch milieu, is op zoek naar de ware liefde. Maar wie is dat? De kunstenaar die zij meer als vriend ziet? Haar echtgenoot, die slechts een platonische relatie met haar wil? In de hoop innerlijke rust te vinden, blijft Hedwig zoeken naar de man die haar de zin in het leven terug kan geven én moeder kan maken.
Dat boek van Frederik van Eeden. In Nij Beets is een straat naar hem vernoemd. Op die straat woonde tot 2010 Sietske H., de jonge moeder uit Nij Beets die tussen 2003 en 2009 haar vier baby’s ombracht en ze bewaarde in koffers. Vrijwel identiek verhaal als het boek Van de koele meren des doods van Van Eeden.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.