jul
09
2016

Troostesgroet

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Soms zou je willen dat je ergens anders woont. Sommige steden of zelfs straatnamen nodigen uit om je er te vestigen. Je zult maar in Jisp wonen, een Noord-Hollands dorp, dat volgens Wikipedia eeuwenlang een belangrijke plaats was voor de walvisvaart. Maar liever woon ik even verderop, in Zuid-Scharwoude.
In dit dorp is een straat, die luistert naar de wonderschone naam Troostesgroet. Daar zou je als pastor verplicht moeten wonen. Deze plek is uitermate geschikt om hopelozen te ontvangen. Ik zou vanwege deze naam kunnen verhuizen naar Zuid-Scharwoude.
Maastricht heeft een laan genoemd naar Adelbert van Scharn. De naam “Scharn” is afkomstig van een omstreeks 1125 gebouwde ridderburcht. De fundamenten van de burcht liggen wellicht tegenover het Huis te Scharen aan de Burgemeester Cortenstraat. Een van de bewoners van deze burcht was Adelbert van Scharn, zoon van Adelbert II van Saffenberg (ministeriaal te Valkenburg).
Wel eens gehoord van Sint Odulphus? In Bakhuizen is het een bekende naam, gezien de bijbehorende straat. De in Oirschot geboren benedictijn was missionaris uit het einde van de 8e en begin 9e eeuw. Odulphus en verwierf naam als Apostel der Friezen. Zijn heiligendag is 12 juni – noteer die maar vast voor volgend jaar, om het St Odulfusbedevaart te vieren in Stavoren, Hemelum en Bakhuizen.
Van Aagje Deken had ik nog nooit gehoord, tot ik een Zaandamse straat met haar naam tegen kwam. Agatha Pieters (Aagje) Deken was een schrijfster uit de 19e eeuw. Afsluitend een straat uit Heerhugowaard, genoemd naar Carel Willink. Albert Carel Willink was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme, een schilderstijl die met licht, kleur, vorm en diepte een vervreemdende sfeer schept. De voorstellingen ogen reëel, maar zijn uitsluitend mogelijk in de fantasie.
Educatief, zo’n virtuele reis door Nederland. Maar ook hoopvol. Gelukkig zijn er straten als Troostesgroet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.