Verzetsman Rudi Jansz
Het oorlogsverleden van zijn Indische vader Rudi loopt als een rode draad door het leven van zoon en muzikant Ernst Jansz (Doe Maar). Hij was een van vele verzetsmensen in Nederland die sterke banden had met Nederlands-Indië.
Het is 6 augustus 1944. De bloempotten in de vensterbank van een pand op de eerste verdieping van Ringdijk 6 in Amsterdam-Oost zijn zo neergezet dat het teken op veilig staat. Verzetsman Rudi Jansz belt aan. Tot zijn schrik opent een man van de Sicherheitsdienst (SD) de deur ernaast, en duwt hem een revolver in zijn rug. Dan gaat ook de andere deur, waar hij aanbelde, open en Jansz wordt via een trap naar de eerste verdieping gestuurd. Daar wachten nog meer SD-mannen hem op. Er wordt gevochten, ze slaan hem bewusteloos.
Bijna driekwart eeuw later staat zijn inmiddels 70-jarige zoon, schrijver en muzikant Ernst Jansz, voor diezelfde woning. Hij vierde in de vorige eeuw grote successen met nederpopband Doe Maar en hits als De bom, Is dit alles en Belle Helene. Nu staart hij naar een oud, slecht onderhouden huis met aan de voorzijde uitzicht op de verhoogde groene dijk langs de ringvaart. Voor het raam op de eerste verdieping, waar zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog bloedend op de grond lag, is geen gordijn, maar een wat smoezelig laken gespannen. “Wat een geluk eigenlijk, het is waarschijnlijk nog precies als in de tijd van de arrestatie van mijn vader”, reageert zoon Jansz.
Twee deuren naast elkaar, beschreef zijn vader, de situatie later. Die twee zijn er nog steeds. “Maar verder herken ik het eigenlijk niet. Ik dacht dat er een portiek was, maar deze twee toegangen liggen direct aan de straat.” Komende zondag, op Bevrijdingsdag, zal hij hier binnen vertellen over zijn vader, die zich met een groep Indische jongens verzette tegen de Duitse bezetters. Door het hele land openen rond 4 en 5 mei zogenoemde Joodse huizen en Huizen van Verzet de deuren voor publiek om te laten zien waar de geschiedenis zich afspeelde.
Lees verder in dagblad Trouw.
Tags // 1944, 6 augustus, 6 augustus 1944, Amsterdam, augustus 1944, bloempotten, CCC, CCC Inc, dagblad Trouw, Doe Maar, Ernst Jansz, Huizen van Verzet, Indië, Jansz, Joodse huizen, Nederland, Nederlands-Indië, Ringdijk, Ringdijk 6 Amsterdam, Ringdijk Amsterdam, Rudi, Rudi Jansz, SD, Sicherheitsdienst, Sicherheitsdienst (SD), Trouw
Trackback from your site.