okt
30
2017

Vincent van Gogh

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland van WNL was maandagochtend in Zundert, vanwege een tentoonstelling over schilder Vincent van Gogh. Het dorp Nuenen krijgt 39 monumenten over de schilder. Een mooie aanleiding om naar Noord-Brabant af te reizen.
Vincent van Gogh is een verre oud-oom van Theo van Gogh, de filmregisseur en columnist die in 2004 werd vermoord door Mohammed Bouyeri. Zijn volledige naam was Theodoor van Gogh. Een familienaam – zijn overgrootvader Theodorus (Theo) van Gogh was de broer van de schilder Vincent. Theo en Vincent waren zonen van de Nederlands-hervormde predikant Theodorus van Gogh.
We kennen natuurlijk de schilderijen van Vincent. En de kunstwerken, de boeken, zelfs een heuse Van Gogh-Bijbel. Maar hij wordt ook bezongen in het gelijknamige nummer dat Robert Friemark schreef. Bob Dylan speelde dit nummer tijdens de reprise van The Rolling Thunder Revue in 1976. De zang deelt Dylan met Bob Neuwirth.
Het lied Vincent van Gogh beschrijft het leven van de schilder, maar stelt een vraag over zijn zelfmoord. They found him face down in a cornfield / shot right between two rows. / Now where did Vincent van Gogh?
Ja, waar is hij gebleven? We weten het niet.
Wij zijn gewend aan de dubbele g-klank in Vincents achternaam. Maar de Engelstaligen hebben moeite met die familienaam. En dus wordt ‘Van Gogh’ niet op zijn Nederlands uitgesproken, maar in de Amerikaanse variant: Wincent Ven Koh.
Ik ken dit lied enkel in Dylan’s uitvoering van vier decennia geleden. Of er andere versies bestaan, weet ik niet. Dat doet er ook niet toe. Het is een mooi eerbetoon van de zanger aan de schilder – misschien dat Dylan zich als schilder ook deels heeft laten inspireren door de Brabander, naast wat Norman Raeben hem in 1974 leerde, om met kunst de tijd stil te zetten.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.