Virtueel reizen
Een mooi beroep, dat van medewerker klantcontact. Je reist met gemak het hele land door, en een enkele keer steek je zelfs de grens over. Je komt in dorpen waar je nog nooit van hebt gehoord. Even maak je kennis met iemand en zit je aan een onzichtbare keukentafel de administratie bij te werken. Maar behalve de topografie, zijn het vooral de straatnamen die je doet verlangen naar die specifieke adressen.
Wat te denken van de Haagse straat, die vernoemd is naar Hugo Verriest? Ik kende deze beste man niet, maar dat is een gebrek mijnerzijds. Het onvolprezen Wikipedia meldt dat Hugo Nestor Verriest een Vlaams priester, dichter, schrijver en redenaar was. En daarbij: hij was een van de belangrijkste exponenten van het cultuurflamingantisme en bevorderaar van de politieke Vlaamse Beweging. Toe maar weer.
In onze hoofdstraat is een straat vernoemd naar Clara Zetkin. Zij was een Duits vrouwenrechtenactiviste. Even verderop in Amsterdam heb je de Carry Pothuis-Smitstraat, wat een eerbetoon is aan de hoofdstedelijke feminist en socialistisch politica. Zij was Nederlands eerste vrouw in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.
Wie in Den Helder loopt, kan zomaar zijn weg vervolgen over de H.A. Lorentzstraat. Hij was winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 1902. Hij ontving de Nobelprijs samen met Pieter Zeeman voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op spectraallijnen: het zogenaamde Zeemaneffect.
Afsluitend nog twee straatnamen uit Veghel. De Mr. Van Coothstraat, een verwijzing naar Petrus Franciscus van Cooth, gedeputeerde van Noord-Brabant. Zijn moeder was Joanna Francisca van Veghel. En je hebt er eveneens de J.G. Wiebengastraat – deze Jan Gerko is een pionier van het zogenaamde Nieuwe Bouwen in Nederland.
Je steekt er nog eens wat van op, als je al die straatnamen voorbij ziet komen.
Tags // 's-Gravenhage, Amsterdam, Carry Pothuis-Smit, Clara Zetkin, Den Haag, Den Helder, H.A. Lorentz, H.A. Lorentzstraat, Hugo Nestor Verriest, Hugo Verriest, J.G. Wiebenga, J.G. Wiebengastraat, Jan Gerko Wiebenga, Joanna Francisca van Veghel, Mr. Van Cooth, Mr. Van Coothstraat, Nobelprijs, Nobelprijs voor de Natuurkunde, Nobelprijs voor de Natuurkunde 1902, Petrus Franciscus van Cooth, Pieter Zeeman, Veghel, Zeemaneffect
Trackback from your site.