jul
07
2018

Visum Anne Frank

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De aanvragen van de familie van Anne Frank om naar de Verenigde Staten te emigreren zijn nooit afgerond. De aanname dat de VS de familie heeft geweigerd, waar de afgelopen jaren van uit werd gegaan, blijkt dus niet te kloppen. Dat zeggen onderzoekers van de Anne Frank Stichting en het United States Holocaust Memorial Museum.
De onderzoekers ontdekten daarnaast dat Otto Frank nooit een verklaring van goed gedrag heeft aangevraagd, een van de vereiste documenten voor een visumaanvraag. Dat zou heel misschien kunnen wijzen op de chantage van Tonny Ahlers, een van de mogelijke verraders van de familie-Frank.
Ahlers zou Otto Frank hebben gechanteerd, omdat Frank met zijn bedrijf Opekta zaken had gedaan met de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die zaken zouden een verklaring omtrent gedrag in de weg hebben gezet. Misschien. Uiterst speculatief, ik weet het. Zoals het hele verraad vol met suggesties en theorieën zit. Was er wel sprake van verraad, of waren de onderduikers in Het Achterhuis bij toeval gevonden?
We weten het niet. Net zo min we weten wat er gebeurd zou zijn, als de emigratie van de Frank-familie wel was gelukt. Zou het dagboek van Anne dan ook zijn uitgegeven? En was het dan ook zo’n succes geworden als Het Achterhuis nu is geworden?
We weten het gewoon niet.
Wel weten we dat de emigratie-aanvraag van de familie Frank nooit is afgerond.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.