sep
30
2017

Volle maand

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De maand september is zo goed als voorbij. Nog één nachtje slapen en oktober begint. Met dit bericht, heb ik voor het eerst in maanden weer een maand volgemaakt. De laatste keer dat ik een maand lang elke dag minstens één bericht plaatste, was de maand mei.
In juni had ik mijn klooster-tiendaagse in Westmalle, waardoor een kleine twee weken geen berichten werden geplaatst. Eind juli, begin augustus zat ik een week in Paasloo met E&R. Daardoor publiceerde ik niets tijdens de laatste dagen van juli en de eerste dagen van augustus.
Elke dag minimaal één stukje schrijven, dat is wat ik mij ooit ten doel heb gesteld. Dat deed ik eerst op mijn inmiddels verdwenen website JournalistFrits.nl, en sinds vier jaar op dit blog. Elke dag schrijven, dat heeft weinig met inspiratie te maken. Schrijven is een ambacht, iets waar je je bed voor moet uitkomen.
“Inspiratie is gewoon discipline,” las ik ooit in een krant. Zo is dat ook. Gewoon aan de slag en schrijven maar. Wanneer je geen letter op papier kunt zeggen, is het zaak om toch te beginnen. Dat kan door het overschrijven van andere teksten. Het telefoonboek, bijvoorbeeld. Schrijven genereert schrijven: als je eenmaal bent begonnen, komt de rest van je tekst ook wel tevoorschijn.
Een andere (journalisten-)tip is om niet te wachten op die eerste zin. Als de eerste zin niet komt, begin dan gewoon aan de tweede zin. Zo kun je elke dag een stukje schrijven.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.