nov
22
2015

Voornamen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is altijd interessant om naar de officiële voornamen van bekende mensen te kijken. Bob Dylan heet bijvoorbeeld officieel Robert Dylan en niet Robert Allen Zimmerman. Die naam heeft Dylan weliswaar gehad (tot ongeveer zijn 22e leeftijd), maar toen heeft hij zijn naam bij de rechtbank laten wijzigen in Dylan (Robert Zimmerman verandert op 2 augustus 1962 officieel zijn naam in Bob Dylan, zie hier). Overigens is het interessant te melden, dat Dylan in de Joodse archieven staat vermeld als ‘Shabtai Zisel ben Avraham’.
Bij Nederlandse mannen die vier of meer voorletters hebben, zit vaak de letter ‘M’ er tussen. Die ‘M’ kan verwijzen naar ‘Maria’, de moeder van Jezus Christus. De betreffende man is dan doorgaans van katholieke huize. Zoals Nout Wellink, de voormalige directeur van De Nederlandsche Bank. Volledig heet hij Arnout Henricus Elisabeth Maria Wellink – mooi, ook dus ‘Elisabeth’, de verre verwante van Maria en de moeder van Johannes de Doper.
Van een wat andere orde is voetbaltrainer Huub Stevens, momenteel actief bij TSG 1899 Hoffenheim. In zijn paspoort staan de voornamen Hubertus Jozef Margaretha Stevens, kortweg Huub genoemd. Onze minister van Financiën, de ‘Dijs’, heet voluit Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem. Neerlands langst zittende minster van Buitenlandse Zaken, Luns, had eveneens vier voorletters: J.A.M.H – die hij liet wijzigen in J.M.A.H., letters die staan voor de volledige voornamen Joseph Marie Antoine Hubert.
Ernst Jansz heeft als tweede naam Gideon, Ernst Gideon Jansz. Mediapersoonlijkheid Henny Huisman werd gedoopt onder de namen Hendrikus Josephus Anthonius. Muzikant Henny Vrienten heeft in zijn paspoort de naam en letters Henricus C.J. staan. Waar die “C.J.” nbtrekking op hebben, weet ik niet. Wijlen Johnny Cash werd geboren als J. R. Cash, maar “J.R.” werd gewijzigd in “John”, omdat het leger geen letters als namen erkent.
Mooi, al die voornamen. Je zou haast jaloers worden op zoveel goedheid van ouders.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.