mei
25
2014

Vriendschap

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Twee jaar geleden maakte ik een ‘soundtrack’ bij een projectweek van E&R Beerze. Het waren nummers die op een of andere manier pasten bij het projectthema, het weekthema en de voorbereidingen op de projectweek. Als eisen voor de soundtrack had ik dat de nummers allemaal Nederlandstalig moesten zijn. En de nummers hoefden niet per se christelijk te zijn.
In de Morgenster-kerk in Leeuwarden was vanochtend een themadienst over Vriendschap. Ik vroeg me af of ik voor dit thema ook een soundtrack kon maken. Ik doe een optie, maar houd me aanbevolen voor een betere lijst van Nederlandstalige nummers.
In willekeurige volgorde:

Het Goede Doel – Vriendschap: natuurlijk, Henk & Henk die zingen over de illusie die vriendschap ook heeft. Een pakketje schroot met een laagje chroom. Je kunt het er mee eens zijn, of niet. Dat laat ik gemakshalve maar in het midden.

Thé Lau – De vriendschap: volgens mij geschreven na het overlijden van collega-zangeres Yasmine. Je kunt alles vergeten, maar de vriendschap vergeet je nooit. In stilte zeg ik vaarwel / in stilte buig ik mijn hoofd / het ga je goed. Misschien is er ook wel iemand die dit nummer zingt voor Thé Lau, als hij straks afscheid heeft genomen van het publiek en het leven.

Doe Maar – Bij Elkaar: geschreven door toetsenist Ernst Jansz, en gaande over de relatie tussen hem en bassist Henny Vrienten. Een intense relatie. Maar ook met een open vraag: Blijven wij bij elkaar / om eelt op ons hart te kweken / Blijven wij bij elkaar / tot dat hart niet meer kan breken. Dit bandje kwam meerdere keren weer bij elkaar, om inmiddels definitief te zijn opgeheven.

Ernst Jansz – Mooie schoenen: geschreven als soundtrack bij de film De Zwarte Meteoor, over Heracles-voetballer Steve Mokone. Want als vriendschap beschutting biedt / tegen vlagen van verdriet / wil ik iets anders niet.

Acda en de Munnik – Een Spaanse moslim groet zijn god: Kijk ons zitten bij het water / zoals elk weekend weer / de wereld aan onze gympies / maar we hoeven ’t niet meer / we zijn gewoon twee vrienden / en we kijken naar de zee en we zwijgen van hetzelfde / je hoeft niet elke keer mmmm / met elk circus mee. En zo is het.

Trijntje Oosterhuis – Ken je mij?: geschreven door haar vader Huub, een hertaling van psalm 139. Hoe kwetsbaar ben je voor je vrienden? Hoe gekend word je door God? Met dit nummer kreeg Trijntje een paar jaar geleden het publiek en de hosts van Pauw & Witteman stil. Ik zou een woord willen spreken / Dat rechtop staat als mens die mij aankijkt en zegt / Ik ben jouw zuiverste zelf, / Vrees niet, versta mij, ik ben, ik ben

Dit is zomaar een eerste aanzet tot een lijstje. Ik ben niet volkomen, er zijn talloze variaties te verzinnen op het thema vriendschap, samen zijn, eenzaamheid, et cetera.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 11 juni 2014 at 20:33 |

    Vanmorgen hoorde ik voor de allereerste keer “De Vriendschap” van Thé Lau. Jammer genoeg blijkt de cd onvindbaar, zowel fysiek als online. Toevallig een idee hoe ik dit nummer alsnog kan bemachtigen? Bedankt!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.