nov
30
2016

Waalse Nederlandstaligen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Universiteit van Luik komt met een nieuwe leerstoel: de Willem Alexander-leerstoel voor Lage Landen-studies. Doel is om het Nederlands van de Walloniërs omhoog te krikken. Zij spreken namelijk slecht Nederlands. Blijkbaar doen de Vlamingen het omgekeerd beter. Want een speciale leerstoel voor Frankrijk en de Franse taal is er niet.
Enfin.
Zo’n negentig studenten per jaar volgen er Nederlands. Ze worden bijvoorbeeld opgeleid tot tolk, vertaler of gaan aan de slag als leraar Nederlands. De Universiteit van Luik heeft een historische band met het Nederlands koningshuis. Koning Willem I stichtte de Universiteit in 1817. Hij wilde Wallonië Nederlandstaliger maken.
Zouden de Walloniërs ook Nederlandse boeken moeten lezen? En welke boeken moeten het dan zijn? Verplichte kost, Nederlandse kost. Laat de Universiteit maar beginnen met de boeken van Martin Bril, bijvoorbeeld. Of niet, en dan beginnen met de Bijbel in het Nederlands – een klassieker avant la lettre.
Je zult maar docent Nederlands zijn op de Luikse universiteit. Wat moet dat een genot zijn, om elke dag bezig te mogen zijn met de Nederlandse taal. Voor je vak mooie boeken in onze taal te lezen. Heerlijk. Mochten ze in Wallonië nog een docent zoeken, dan ben ik beschikbaar.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.