jul
29
2019

We’re rednecks

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Toen ik gedurende de dag van 40 graden Celsius van Steenwijk naar De Pol fietste, brandde de zon in mijn nek. Ik had gelukkig een petje op, zodat mijn hoofd beschermd werd tegen de felle zon. Ik was nog niet op de plaats van bestemming aangekomen, of mijn petje was al doorweekt. Dat kon maar één consequentie hebben: bouillon drinken om het zout bij te vullen.
De zon brandde maar en brandde maar. En omdat ik naar mijn gevoel steeds met de zon in mijn rug fietste, merkte ik ook dat mijn petje ontoereikend was. Weliswaar bleef mijn schedel bedekt, maar mijn nek bevond zich in open gebied. Kun je voelen hoe je nek verbrandt door de zon?
Waarschijnlijk wel.
Ik merkte het op de ov-fiets tussen Steenwijk en De Pol.
Waardoor ik opeens aan Randy Newman moest denken. We’re Rednecks, We’re Rednecks, And we’re keepin’ the Niggers down. Het is een verwijzing naar de boeren in de Zuidelijke Verenigde Staten, wiens nekken roodgekleurd werden terwijl ze voorover aan het werk waren op het platteland. En het is een verwijzing naar het conservatievere deel van Amerika, waar slavernij met hand en tand werd verdedigd.
Het nummer Rednecks komt van Newman’s album Good Old Boys uit 1974 en is volgens Wikipedia een concept-album waarop de zanger op zijn kenmerkende satirische bijtende manier thema’s behandelt als slavernij en racisme (Back On My Feet Again), de grote overstroming van de Mississippi in 1927 (Louisiana 1927) en armoede (Mr President). “Het album was het eerste grote commerciële succes voor Randy Newman.”
Dat zal allemaal wel waar zijn, maar die satire zit vanaf mijn onoverkomelijke fietstocht voortdurend in mijn hoofd. Ik ga er mee naar bed en sta er mee op. Zou er uit die vermaledijde Zuidelijke Verenigde Staten dan niets goeds kunnen komen?
Tuurlijk wel. Bob Dylan nam in Nashville, Tennesse, een deel op van zijn dubbel-album Blonde On Blonde en zijn elpee’s John Wesley Harding, Nashville Skyline en een deel van Self Portrait. En Solomon Burke, de grote dominee en soulzanger, Bishop of Soul, nam in 2006 in Nashville als eerste zwarte artiest een country-plaat op. Dat hij, net als Dylan een kleine veertig jaar eerder, vernoemde naar de stad van opname.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.