apr
21
2022

Westmalse barones overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

WESTMALLE – Barones Jacques van der Straten Waillet, ruim 102 jaar geleden in het Brusselse geboren als gravin Christiane de Lannoy, is overleden. Een halve eeuw woonde zij in het familiekasteel in Westmalle. Eind vorig jaar overleed ook al haar schoonzus, weduwe barones Michel van der Straten Waillet, op 104-jarige leeftijd. Zij woonde even verderop in het bos in een witte villa.
Barones Jacques van der Straten Waillet, geboren gravin de Lannoy, was bij de doorsnee Westmallenaar minder bekend dan haar schoonzus, de burgemeestersvrouw, die een meer actieve publieke rol vervulde in het dorp.
De weduwe barones Jacques van der Straten Waillet, geboren als gravin Christiane de Lannoy, was voorlaatste telg van een familie van elf. Ze trouwde in 1945 met baron Jacques van der Straten Waillet. In 1972 erfden zij het kasteel. De baron en barones kregen vijf kinderen, veertien kleinkinderen en tientallen achterkleinkinderen.
In 1984 overleed de baron. Sindsdien vervulde zij haar taak als kasteeldame alleen. “Ze was onbaatzuchtig, moedig, godsvruchtig, gedienstig en bewust van haar verantwoordelijkheid,” schrijft haar neef in een herdenkingsbericht
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had zij zich ingezet als verpleegster en was ze actief voor de inlichtingendiensten in Brussel. Maar daar is ze steeds bescheiden over geweest.
De honderdste verjaardag van de kasteeldame werd met heel de familie gevierd op het kasteeldomein van Westmalle. Aan die dag dacht ze nog met veel vreugde terug, net als aan haar eerste communieviering in een klooster, wat ze ook een prachtige ervaring vond.
In een interview in het magazine van de heemkundige kring verwees ze als geheim van haar hoge leeftijd naar sober leven. Ze at veel groenten en fruit, lustte liefst sla bij de hoofdmaaltijd en peer als dessert. “Een vers ei sla ik ook niet af,” voegde ze er nog aan toe.
De barones was al langer slechtziend. In 2019 speelde ze nog gastvrouw voor de vleermuizenavond van Natuurpunt. Ze kreeg toen een doosje pralines en een nestkastje voor de goede samenwerking
De familie dankt Ziekenzorg voor de goede zorgen. Haar uitvaart vond in Brussel plaats. De barones werd nadien bijgezet bij haar man in de familiekelder in Westmalle.
Hoewel ze genetisch geen bloedverwanten waren, is het zeer uitzonderlijk dat twee schoonzussen samen 206 jaar oud zijn geworden en nu overlijden met minder dan vijf maanden verschil.

Bron: Het Nieuwsblad

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.