okt
20
2018

Wim Kok

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Oud-premier Wim Kok is overleden. Tussen 1994 en 2002 leidde hij de twee zogenaamde Paarse kabinetten, gevormd zonder het CDA, maar wel een coalitie tussen PvdA, D66 en VVD. Als je de partijkleuren met elkaar mengt, krijg je de kabinetskleur. Kok was in het derde kabinet-Lubbers minister van Financiën en vice-premier.
Hij maakte in 2002 zelf een eind aan zijn tweede kabinet, toen hij opstapte omdat hij de verantwoordelijkheid nam voor het drama in Srebrenica, zeven jaar eerder. Professor Blom had een belangrijk rapport geschreven over dit drama.
Zijn optreden rondom het huwelijk van toenmalig kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta is prijzenswaardig. Máxima’s vader Jorge was staatssecretaris en minister van Landbouw in het regime van dictator generaal Jorge Videla.
De minister-president zette minister van staat en voormalige diplomaat Max van der Stoel in, die Jorge Zorreguieta wist te overtuigen om uit eigen beweging af te zien van het bijwonen van de plechtigheden.
Tijdens zijn kabinetten werd onder meer het burgerlijk huwelijk opengesteld voor homoparen en werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan.
Wim Kok is 80 jaar geworden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.