mrt
31
2019

Zeven jaar

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Deze maand woon ik alweer zeven jaar in Leeuwarden. De dag dat ik mijn spullen van Heerenveen naar Leeuwarden bracht, ging ik ’s avonds met de vrienden van het Beerzer Broederschap naar het Posthuis Theater, voor een optreden van Daniël Lohues.
Zeven jaar. Zijn het de zeven jaar van aartsvader Jakob? Nadat hij zijn broer Esau had bedrogen, vluchtte hij naar zijn oom Laban, een broer van moeder Rebekka. Daar werd hij verliefd op zijn nichtje Rachel. Volgens de Nieuwe Bijbelvertaling had Rachel een oudere zus, Lea. “Lea’s ogen hadden geen glans, maar Rachel was mooi en aantrekkelijk.” De vertaling uit 1951 noemt de ogen van Lea flets.
Oom Laban neemt Jakob in dienst, maar zijn neefje hoeft niet voor niets te werken. Als loon kiest Jakob dat hij met Rachel wil trouwen. Zeven jaar werkt hij zich in het zweet zijns aanschijns. Maar in de huwelijksnacht krijgt hij niet Rachel, maar Lea naast zich. “Het is niet de gewoonte om de jongste voor de oudste uit te huwelijken,” legt Laban uit, ter verduidelijking van dit bedrog.
Enfin, Jakob krijgt Rachel ook, vrijwel gelijk na het huwelijksfeest met Lea. In ruil daarvoor werkt Jakob nog eens zeven jaar bij zijn oom.
Of zijn het de twee keer zeven Egyptische jaren van Jozef en de farao? De koning van Egypteland had twee keer een droom gekregen. In de eerste droom werden zeven vette koeien opgegeten door zeven magere, lelijke koeien. In de tweede droom verslonden zeven armetierige korenaren zeven mooie aren. Volgens droomuitlegger Jozef, die in de gevangenis zat wegens een vermeende verkrachting van de vrouw van premier Potifar, zouden zeven vette jaren zich voordoen, gevolgd door zeven magere jaren van hongersnood.
Zeven Leeuwarder jaren zijn gepasseerd. Niet per se vette of magere jaren. Evenmin jaren met een echtgenote als beloning voor mijn inzet. Feit is dat zeven jaren zijn voorbij gegaan. De waarheid is dat ik me thuis voel in de voormalige Hofstad.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.