okt
31
2017

… zoals ik gekend ben

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De dominee van dienst hield een overdenking over 1 Korintiërs 13, het bekende loflied op de liefde. De predikant stond vooral stil bij vers 12 uit dit hoofdstuk: “Maar dan zullen we hem echt kennen, zoals hij ons nu al kent,” zoals de Bijbel in Gewone Taal het onder woorden brengt. Straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben, is een andere vertaling.
Mag ik zo vrij zijn om terug te denken aan ruim twee jaar terug? Ik doe het maar. In mei 2015 hielden we in de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen een evangelisatieproject. Mijn betrokkenheid bestond hieruit, dat ik teamleider was. En als teamleider stuurde ik de vrijwilligers aan. Elke middag begonnen we met een gezamenlijke maaltijd.
Elke maaltijd werd afgesloten met een Bijbelstudie, die ik mocht voorbereiden. In alle Bijbelstudies heb ik iets van dat kennen willen doorgeven. Mijn eerste meditatie bestond ook uit hetzelfde vers als waar de voorganger vanmiddag over sprak.
In deze rouwdienst, want daar was ik vanmiddag, werd ook psalm 139 gezongen. Ook weer zo’n tekst waarbij ik zo mijn eigen associaties bij heb.
Een rouwdienst, een kennis van mij begroef vandaag zijn vrouw. Is er troost te halen uit de poëzie, dacht ik? Jazeker, zoals bij Stef Bos. Op zijn ‘Nederafrikaanse’ cd Kloofstraat staat het kleine en kwetsbare liedje My vrouw is huistoe:

My vrou is huistoe
Sy sing in die hemel
Sy het gesê
Sy wag daar in die wolke op my
My vrou is huistoe
Sy’s los van die lewe
En al wat ik hier nog hê
Is tyd

Of neem het nummer Dear Friends, geschreven door Brian May. Geschreven voor het Queen-album Sheer Heart Attack uit 1974, het nummer verscheen ook als ‘niemendalletje’ op de ep Five Live van George Michael, Queen & Lisa Stansfield uit 1993. Dear Friends staat niet op alle uitgaven van de ep, maar wel op de versie die ik april 2008 kocht, tijdens een excursie naar het Europarlement in Brussel.
Enfin, de tekst van Dear Friends:

So dear friends your love is gone
Only tears to dwell upon
I dare not say as the wind must blow
So a love is lost, a love is won
Go to sleep and dream again
Soon your hopes will rise and then
From all this gloom life can start anew
And there’ll be no crying soon

Reken maar, ik haal de troost wel uit de muziek en poëzie.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.